Sokan úgy hiszik, hogy a 21. században már nincs helye a favágásnak és a fával történő fűtésnek, hiszen ennél sokkal modernebb és kényelmesebb megoldások is léteznek. Pedig a fával történő fűtés is lehet nagyon korszerű, főleg, ha profi fatüzelésű kályha mellett dönt az ember.
Természetes ennek és az efféle fűtési megoldásnak is vannak hátrányai. Talán a legtöbb bosszúságot okozó negatívum a tüzelőanyag beszerzése és tárolása. Az viszont mindenképp pozitívum, hogy a fa az egyik legolcsóbb anyag, jó hatásfokkal rendelkezik és magasabb hőérzetet biztosít.
Létezik fás kazán is, ami központi fűtésként funkcionál, és jó hatásfokkal fűti a házat. De olyan fűtőberendezést, amely a fatüzelés jó tulajdonságait egyesíti, nem mindig lehet találni. Szerencsére a cserép és falazott fatüzelésű kályha, illetve megannyi kandalló már számos olyan jó tulajdonsággal rendelkezik, aminek köszönhetően megéri ezek közül választani.
A jó fűtőteljesítmény mellett semmihez sem hasonlítható a hangulata és a stílusa. Nagyobb alapterületű házaknál csakis egy magas teljesítményre képes fatüzelésű kályha fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket.
Hogyan változtak a kályhacső árak az évek során?
A megfelelő fűtéshez nem csupán a szerkezet és a tüzelőanyag fontos, hanem a füstcső rendszer kialakítása is. Mostanság a kályhacső árak a legkülönfélébb változatok esetén is reálisak. Így semmi akadálya annak, hogy valaki egy biztonságos és modern rendszert alakítson ki.
Természetesen a kályhacső árak nagymértékben függnek a felhasznált alapanyagtól és a vastagságuktól. A legtöbb produktum DC01 minőségű, hidegen hengerelt acéllemez felhasználásával készül. Napjainkban 120 mm és 200 mm közötti átmérőben érhetők el.
A vékony falú csövek esetén csak 120, 130 és 150 mm áll rendelkezésre, míg 1,5 mm lemezvastagságnál további két méret, a 180 mm-es és 200 mm-es is választható. A kályhacső árak nagyságára kihat a gyártási technológia is. A vékony falúak korcolással, hengerléssel, korclenyomással, míg a vastagabbak hengerléssel, majd vonalhegesztéssel készülnek.