Hazánkban a pálinkafőzés régi hagyományokra vezethető vissza. Már a 14. század elejéről is találtak feljegyzéseket, amelyek a kisüsti pálinka több száz éves múltját bizonyítják. A magas cukortartalmú gyümölcsöket erjesztés után főzik ki, és a kapott alszeszt finomítják.
Így készül a nemes ital. A kisüsti pálinka készítése rézüstökben történik, amelyek térfogata nem haladhatja meg az 1000 litert. A főzés szakaszos, ellentétben sok más égetett szesz gyártásával, ahol gyakran a lepárlóoszlopokba folyamatosan adják hozzá az alapanyagot.
Pálinkát közel 30 féle gyümölcsből lehet készíteni, egyetlen feltétele csupán, hogy hazánkban termett és erjesztett összetevőket tartalmazhat. Az eredeti védett ital kiváló étvágyfokozó, ezért gyakran fogyasztják étkezések előtt, családi összejöveteleken.
A hagyományos pálinkák mellett számtalan különlegességgel is találkozhatunk, mint amilyen a mézes, illetve a különböző fűszerekkel ízesített kisüsti pálinka. Ezek is hasonló eljárással készülnek, a különböző ízesítő anyagok csak később kerülnek bele.