Búzaliszt több sikérrel

Búzaliszt
Búzaliszt

A jó kenyér alapanyaga nem más, mint a megfelelő minőségű és mennyiségű sikér, ami egy gabonafehérje és ez minden gabonafélében megtalálható. A sikér adja meg a kenyértésztának a nyúlósságát. A búzaliszt egyáltalán nem modern találmány, hiszen már az ókorban is állítottak elő lisztet, illetve különféle őrleményeket, csak akkoriban még nem tudták olyan finom állagúra megőrölni.

Napjainkban igazi iparág épült a lisztkészítésre, míg az ókori időkben a búzát a héjától megszabadítva a mozsárhoz hasonló, nagyobb méretű őrlésre alkalmas eszközben törték apróra addig, amíg az nem hasonlított a lisztre. A fehér vagy a barna alapanyag felhasználása leginkább pékáruknál és süteményeknél használatos. Természetesen, ritkább esetben főzelékeket is besűrítenek vele, illetve a jól ismert besamell mártás alapanyaga is a liszt. A liszt többféle gabonából készülhet, melyek színe és sikértartalma eltérő lehet egymástól. Azonban a spajzoldbe.hu oldalon remek minőségű búzaliszt vásárolható, amivel öröm lesz a sütés.

Author: admin