Több száz éve nagy hagyománytisztelet övezi a húsok, legyen az kolbász, sonka és egyéb fajták füstölését, sőt, egyes esetekben a sajtoknál is megfigyelhető ez. Kétségtelen, a tevékenység végrehajtásában a házi füstölő eszközre szükség lehet, ami aztán garantálja a sikert és a várt íz elérését. A füstölésnek a célja igen egyszerű, hiszen ezáltal adott az egyedi ízesítés, amiért sokan odavannak, illetve biztosított a tartósítás is, hiszen köztudott, a füstölt ételek sokkal nehezebben romlanak meg, mint az egyéb élelmiszerek.
A házi füstölő egyöntetűen alkalmas arra, hogy a temérdek ételt benne fellógatva lehessen füstölni. Itt gondolni kell a már fent említett húsfajtákra, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy sokan még a halakat, szárnyasokat is előszeretettel füstölik, hogy meglegyen a kívánt ízvilág, ami roppant speciális. Ez nem érhető el a jól megépített házi füstölő nélkül, ezért mindenképp körültekintőnek kell lenni a kialakításnál.
Még akkor is, amikor a tervezés és a kivitelezés nem épp olyan bonyolult, mint a kerti konyha során, de egyes elemekre ekkor is oda kell figyelni. A füstölő készítés javarészt két részből áll: a tűztérből és a füstölőrészből. Mind a kettő igen lényegesnek bizonyul, és ha az egyik hiányzik vagy épp nincs mesteri módon kialakítva, nem garantált a teljes siker. Az utóbbi tartozék biztosít helyet az ételeknek, ugyanis a felső részbe kerül a füstölni való élelmiszer. A kialakításnál arra vigyázni kell, hogy a füstölő alsó és felső részét füstjáratok kössék össze, amelyeken a füst a tűztérből a járatokon keresztül a füstölni való élelmiszerekhez jut.
Ha ezzel bármi gond akad, akkor a füst csak nehezen kerül a húsokhoz vagy a sajthoz, és akkor nem mehet végbe sikeresen ez a tevékenység. Nyilvánvalóan elengedhetetlen a felső résznél a kisméretű kémény is, amiből a füst nyugodtan távozik. A füstölő készítés bár nem bonyolult, néha szükség van az embernek egy kis segítségre. Ezt tudja nyújtani a klienseknek a www.kertikemenceepites.hu oldalon fellelhető igen tapasztalt és szakavatott vállalkozás.